Få ingredienser är så mycket relaterat till nyår, eller annan fest som oxfilé! I denna rätt kommer köttet verkligen till sin rätt när man matchar det med den mustiga och ”skogiga” smaken av trattkantareller och man får krispigheten från Hasselbackspotatis!

Det passar utmärkt att servera med grönsaker frästa på hög värme, tex snacksmorätter, salladslök och hericot verts!

Oxfilé

Oxfile 400-500 gram
Salt
Svartpeppar

Ta fram oxfilén ur kylen i god tid och låt bli rumstempererad innan tillagning.
Gör i ordning grillen för varm temperatur, men även möjlighet för indirekt värme, jag föredrar i detta läge att grilla med grillkol istället för briketter då man får högre temperatur.
Lägg på ett rikligt lager med salt och svartpeppar.
Lägg filén på grillen över kolet och låt få fin färg, vänd så den får färg runt om.
Lägg sen filén en bit ifrån värmen och lägg på locket, om det finns lägg den tjockare sidan mot värmen.
Låt ligga till önskad temperatur enligt nedan tabell:

Rare: 50-54˚C
Medium rare: 55-57˚C
Medium: 58–65˚C
Well-done: 70˚C

Vid korrekt temperatur ta av filen från gillen, vira in i aluminiumfolie och låt vila en liten stund före servering.

Trattkantarellsås

1 påse torkade trattkantareller
1 chalottenlök
3 dl Grädde

1 slurk brynt chalottenlöksfond
1 större slurk oxfond

Salt
Svartpeppar

Blötlägg trattkantarellerna i varmt men inte kokhett vatten minst 15 minuter.
Finhacka chalottenlöken
Häll bort vattnet från trattkantarellerna och krama ut överbliven vätska ur dessa.
I en kastrull fräs chalottenlöken och trattkantarellerna på (12 av 15 på min spis) ganska hög värme tills all vätska kokat in.
Häll på grädde och fond och låt koka en stund till önskad konsistens på såsen.
Krydda och smaka av med salt och svartpeppar.

Utvecklingsmöjligheter:
Timjan
Vitlök?

Hasselbackspotatis

6 normalstora potatisar
Smör
Ströbröd
Flingsalt

Skala potatisen och skär den i tunna skivor, dock inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev, alternativt skydda med en extra skärbräda, för att förhindra att du skär den itu.
Pensla rikligt med smält smör på potatisen och strö sen över ströbröd och avsluta med flingsalt.
Låt stå i ugnen i 225°C i cirka 45 minuter tills klar. Man kan med fördel köra varmluft en stund mot slutet för en krispigare yta.