Det är lätt att snöa in på lax i ugn av olika slag när det kommer till att man vill laga fisk. Det är gott, lättlagat och nästan lite svårt att misslyckas med. Men ibland vill man vara göra något lite annorlunda men som fortfarande är enkelt att laga. En favorit för mig då är fiskfärsbiffar, om man har rätt fisksorter (gärna lax och torsk) samt ser till att inte översteka dem så de blir torra smakar det grymt gott!

Ärtröra
3 dl gröna ärtor
3 msk solrosfrön
1 klyfta vitlök
Lite finhackad chili (kan uteslutas)
Olivolja
Salt

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna
Koka upp ärtorna i en kastrull med lättsaltat vatten
Krossa vitlöksklyftan och finhacka den, finhacka chilin
När ärtorna är kokta och solrosfröna rostade häll allt i en bunke och mixa med stavmixer till önskad konsistens, rör i lite olivolja för lite saftigare röra.
Smaka av med salt.

Fiskfärsbiffar
200 gram lax
200 gram vit fisk (helst torks men även kolja eller långa fungerar bra)
1 ägg
½ Rödlök
Citrinpeppar
Salt

Rensa bort eventuellt skinn och ben från fiskbitarna och skär dem i små bitar.
Riv rödlöken på det grova på rivjärnet.
Mixa fisken med en stavmixer tills den har konsistensen av en färs. Jag tycker det är gott om man inte är för noggrann med mixandet utan det får vara lite småbitar fisk kvar, detta ger lite struktur till biffarna.
Rör ner rödlök och ägg samt krydda med salt och citronpeppar.
Forma biffar av färsen, det är enligt mitt tycke lagom med ca 100 gram per biff (det är gott med stekyta) och stek i lite smör tills de är genomstekta och har fått en fin yta.

Sandefjordsås
2 dl grädde
200 gram smör
2 tsk citronsaft
4 msk hackad gräslök
salt
krm vitpeppar

Koka grädden tills den reduserats till hälften i en kastrull. Rör då och då.
Hacka gräslök.
Sänk värmen så grädden ej kokar utan bara är varm nog att smälta smöret.
Vispa i smör klickvis.
Rör i citronsaft så kommer såsen att tjockna något.
Lägg i gräslök och rör om.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera rätten med kokt potatis alternativt potatismos garnera gärna med lite stenbitsrom och citronklyftor.